Illóolajok a várandósság alatt

illóolaj

Illóolajok a várandósság alatt

Milyen illóolajokat használhat biztonsággal a kismama?

A legtöbben erre rögtön rávágnánk, hogy csak 100%-os tisztaságú olajokat, ami így is van, azonban ezek közül sem használható mindegyik, sőt!

illóolaj

A különböző gyógynövényekből, virágokból, termésekből kinyert illóanyagok ugyanis mind-mind hatással vannak ránk és a babára is, ezért kifejezetten körültekintőnek kell lennünk ebben a témában.

Az alábbi illóolajok használhatók biztonsággal a várandósság alatt (párologtatásra, bőrápolásra, fürdővízbe):

levendula

mandarin

ylang-ylang

édesnarancs

citrom

grapefruit

szantálfa

Igazán egyedi és tápláló bőrápoló keveréket készíthetünk magunknak, ha a fenti illóolajokat 1%-os keveréssel természetes növényi olajokhoz adjuk, például jojoba olajhoz, mandula olajhoz, kókusz olajhoz vagy szőlőmag olajhoz.

masszázsolaj

A várandósság során kerülendő olajok:

Léteznek olyan illóolajok azonban, melyeket a terhesség teljes ideje alatt, sőt, szoptatás során is érdemes kerülni, míg mások csak bizonyos esetekben kerülendők terhes nőknél.

A következő illóolajok használata vérnyomás növelő hatásuk miatt nem ajánlott: rozmaring, fahéj, kakukkfű, bors.

Vannak ún. hormon háztartásra ható illóolajok, amik megzavarhatják a terhesség természetes ritmusát, mint pl.: bazsalikom, kömény, ciprus, kubeba.

Kellő körültekintéssel tehát biztonsággal használhatunk számunkra kedvező hatású és illatú olajokat, melyek segíthetnek a reggeli rosszullétek, fejfájás vagy épp álmatlanság esetén is. Ha nem vagy biztos benne, mit és hogyan használhatsz, azt javaslom, keress fel egy hozzáértő aromaterapeutát.

Back To Top